Nieuws

CAR T-celtherapie

Overzichtsartikel in de Volkskrant over een nieuwe behandeling waarbij cellen van het eigen immuunsysteem worden her-geprogrammeerd. Daardoor ontstaat voor iedere patiënt een hoogstpersoonlijk medicijn.

Indrukwekkende resultaten

In de Volkskrant van 19 mei 2018 een verslag van de behandeling van Ivo Visser bij wie vorig jaar een zeldzame vorm van lymfeklierkanker werd vastgesteld. In de Verenigde Staten kreeg Ivo Visser CAR T-celtherapie.

 

LYMMCARE's Prof. Marie José Kersten geeft in hetzelfde Volkskrant artikel een toelichting op de werking van CAR T-celtherapie


Voor deze nieuwe behandeling ondergaan de cellen van het immuunsysteem, de zogeheten T-cellen, een grondige revisie. De T-cellen worden uit het bloed van de patiënt gefilterd en verolgens in een laboratorium geïnfecteerd met een leeggehaald virus, waar een stukje dna in zit dat opdracht geeft aan de T-cellen om een receptor te maken. Deze receptor werkt als een soort antenne die signalen van een specifiek eiwit op de kankercel opvangt. De hergeprogrammeerde cellen heten CAR T-cellen en worden via een infuus in de bloedbaan van de patiënt teruggebracht. Daar vermenigvuldigen ze zich, hechten aan de kankercel, prikken er gaatjes in, maken de cel dood en gaan naar de volgende kankercel.

In het AMC zijn inmiddels vijf patienten met CAR T-celtherapie gestart. Marie Jose Kersten is onder de indruk van de eerste resultaten. Schaduwzijde zijn de kosten: een half miljoen euro per patiënt.

Download en lees het volledige Volkskrant artikel