Nieuws

Een LYMMCARE publicatie toegelicht

In het tijdschrift Blood verscheen onlangs een artikel van LYMMCARE's Iris de Weerdt over het onderzoek naar afweercellen die in staat zijn chronische lymfatische leukemie (CLL) cellen te herkennen en doden.

Improving CLL Vγ9Vδ2-T cell fitness for cellular therapy by ex vivo activation and ibrutinib

Ondanks de vele ontwikkelingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden in de behandeling van CLL, is een stamceltransplantatie nog steeds de enige therapie die genezing kan geven. Bij een stamceltransplantatie herkennen cellen van het afweersysteem de kankercellen als gevaarlijk en ruimen zij de kankercellen op. Aan een stamceltransplantatie kleven door de vele bijwerkingen echter ook grote nadelen: de afweercellen vallen vaak ook gezond weefsel aan.

 

Daarom is in deze LYMMCARE studie gekeken naar γδ-T cellen, een type afweercel dat specifiek tumorcellen herkent aan de hand van 'stress-moleculen'. γδ-T cellen van gezonde mensen blijken ook CLL cellen te herkennen en te doden. Uit het onderzoek is echter ook gebleken dat de γδ-T cellen van patiënten met CLL zelf veel minder goed in staat zijn om CLL cellen op te ruimen. Het lijkt zelfs zo te zijn dat CLL cellen actief de functie van γδ-T cellen onderdrukken.

 

In de studie is vervolgens gekeken naar manieren om de functie van γδ-T cellen van CLL patiënten te verbeteren. Zo blijkt ibrutinib, een medicijn dat ontwikkeld is om een eiwit in CLL cellen te remmen, in mindere mate ook een eiwit in γδ-T cellen te remmen. De γδ-T cellen gaan daardoor meer tumorremmende stofjes uitscheiden. Een andere strategie bestaat uit het isoleren van γδ-T cellen uit het bloed van CLL patiënten, en die vervolgens in een laboratorium te kweken met groeifactoren. Daardoor neemt zowel het aantal als de functie van de γδ-T cellen sterk toe. In de toekomst is het wellicht mogelijk om nieuwe therapieën met γδ-T cellen te ontwikkelen.

Link naar de publicatie

de Weerdt I, Hofland T, Lameris R, Endstra S, Jongejan A, Moerland P, de Bruin RCG, Remmerswaal EBM, ten Berge IJM, Liu N, van der Stelt M, Faber LM, Levin MD, Eldering E, Tonino SH, de Gruijl TD, van der Vliet HJ, Kater AP, Improving CLL Vγ9Vδ2-T cell fitness for cellular therapy by ex vivo activation and ibrutinib. BLOOD 2018 132:2260-2272 [PubMed]