Nieuws

Nieuwe Waldenström studie II

In het AMC start in november 2014 een Fase Ib studie met een nieuwe Btk remmer voor patiënten met de ziekte van Waldenström

De ziekte van Waldenström wordt meestal behandeld met chemotherapie, vaak in combinatie met rituximab. Er zijn echter ook aanwijzingen dat nieuwe remmers van het eiwit Bruton’s tyrosine kinase (Btk) dat geactiveerd is in de tumorcel de ziekte-activiteit kunnen terugdringen. In een studie in de Verenigde Staten met 63 patiënten werd bij een groot deel van de patiënten die werden behandeld met de Btk-remmer ibrutinib (Imbruvica®) een daling van het M-proteïne en een stijging van het hemoglobinegehalte gezien. Inmiddels is er door de firma Acerta Pharma een tweede generatie Btk remmer ontwikkeld, waarmee nu een klinische studie wordt uitgevoerd.

In deze studie worden 32 patiënten met de ziekte van Waldenström behandeld. De verwachting is dat dit middel een tenminste vergelijkbare effectiviteit laat zien en een gunstiger bijwerkingenprofiel heeft. Aan deze studie doen 5 centra mee in de Verenigde Staten, 2 in Engeland en 1 in Nederland (het AMC). Patiënten die de ziekte van Waldenström hebben teruggekregen na een eerdere behandeling of die niet hebben gereageerd op een eerdere behandeling en nu behandeling nodig hebben komen in aanmerking voor deze studie.

De hematologen in Nederland zijn op de hoogte gebracht van deze studie, die begin november in het AMC open gaat. De studiecoördinator van deze studie in Nederland is professor Marie José Kersten.

Mocht u denken dat u voor deze studie in aanmerking komt, bespreekt u dat dan met uw hematoloog. Eventuele vragen over de studie kunt u ook stellen via het volgende email adres: hemat.trial@amc.nl.