Nieuws

Twee nieuwe Waldenström studies in het AMC

In december 2014 en januari 2015 openen in het AMC twee nieuwe studies waarbij de veiligheid en effectiviteit van respectievelijk een combinatie van geneesmiddelen en een nieuwe kinase remmer worden onderzocht bij bepaalde groepen patiënten met Waldenström.

HOVON-124

De eerste studie is in december gestart in het AMC. In deze HOVON studie wordt onderzocht of de combinatie van rituximab, dexamethason en ixazomib citraat effectief en veilig is bij patiënten met de ziekte van Waldenström die toename hebben van de ziekte-activiteit na eerdere behandeling of waarbij de ziekte is terug gekomen.

Download informatieblad...

 

Acerta-studie

In de studie die in januari 2015 opent, wordt onderzocht of de nieuwe bruton’s tyrosine kinase remmer (btk-remmer) ACP-196 veilig is en effectief bij patiënten met de ziekte van Waldenström waarbij de ziekte-activiteit is toegenomen na eerdere behandeling of waarbij de ziekte is terug gekomen. Btk remmers remmen signaleringspaden in de cel waar de tumorcellen voor hun overleving van afhankelijk zijn. De btk-remmer ibrutinib (Imbruvica®) is eerder al effectief gebleken bij de ziekte van Waldenström. De hoop is dat deze nieuwe remmer minder bijwerkingen heeft en mogelijk effectiever is.

ACP-196 kan als capsules (een soort tabletten) worden ingenomen. Alle patiënten krijgen de studie medicatie in een dosering van 1x per dag 2 capsules. Er is dus geen behandeling via een infuus voor nodig.

Download informatieblad...