Nieuws

Nieuwe onderzoeksstudie Mantelcel lymfoom

Aan deze studie doen naast een aantal centra in de Verenigde Staten, ook een aantal Europese ziekenhuizen mee, waaronder 1 in Nederland (het AMC).

Een nieuwe fase II onderzoek bij patiƫnten met mantelcel lymfoom

Het mantelcel lymfoom is een zeldzame vorm van lymfeklier kanker en is tot op heden niet te genezen. De behandeling bestaat uit chemotherapie die bij jongere patiënten gevolgd wordt door een stamcel transplantatie. Er zijn aanwijzingen dat nieuwe remmers van het eiwit Bruton’s tyrosine kinase (Btk), dat geactiveerd is in de tumorcel, de ziekte-activiteit kunnen terugdringen. In een internationale studie werd bij patiënten bij wie de ziekte was teruggekeerd aangetoond dat behandeling met de Btk-remmer ibrutinib (Imbruvica®) leidde tot een goede afname van ziekte activiteit. Inmiddels is er door de firma Acerta Pharma een tweede generatie Btk remmer ontwikkeld, met mogelijk een gunstiger bijwerkings profiel waarmee nu een klinische studie wordt uitgevoerd.

 

In deze studie worden mantelcel lymfoom patiënten met teruggekeerde ziekte behandeld. De verwachting is dat dit middel een tenminste vergelijkbare effectiviteit als ibrutinib laat zien en een gunstiger bijwerkingenprofiel heeft. Aan deze studie doen naast een aantal centra in de Verenigde Staten, ook een aantal Europese ziekenhuizen mee, waaronder 1 in Nederland (het AMC).

 

De hematologen in Nederland zijn op de hoogte gebracht van deze studie, die sinds april 2015 in het AMC open is. De studiecoördinator van deze studie in Nederland is professor Arnon Kater.

Mocht u denken dat u voor deze studie in aanmerking komt, bespreekt u dat dan met uw hematoloog. Eventuele vragen over de studie kunt u ook stellen via het volgende email adres: hemat.trial@amc.nl.