Nieuws

Onderzoeksnieuws

Bij de behandeling van CLL en laaggradige B-cel lymfomen zijn kinase-remmers veelbelovend. De eerste bevindingen van een LYMMCARE onderzoek naar de effectiviteit en bijwerkingen van een tweede-generatie remmer, werden eind 2013 tijdens het internationale congres van de American Society of Hematology in San Fransisco gepresenteerd.

ASH poster: Interim Analysis of Dose-escalation Stage of a Phase 1b Study Evaluating Safety and Pharmacology of GS-9820, a Second-Generation, Selective, PI3K-Inhibitor in Recurrent Lymphoid Malignancies

Zoals eerder beschreven (klik) zijn remmers van signaaltransductiepaden zeer veelbelovend in de behandeling van met name CLL en laaggradige B-cel lymfomen. Vooral van de remmer van het eiwit PI3-kinase Idelalisib wordt veel verwacht. Waarschijnlijk zal dit middel dan ook volgend jaar geregistreerd gaat worden. Hoewel het zeer effectief lijkt zijn er wel bijwerkingen van dit middel beschreven, met name diarrhee, huid allergie en (lichte) leverontsteking. De firma die het middel produceert, Gilead, kijkt om die reden naar zogenaamde tweede generatie remmers die een vergelijkbare effectiviteit maar minder bijwerkingen hebben. Een van deze middelen heeft de codenaam GD-9820 en is in het afgelopen jaar door ons fase 1 consortium (LLPC) in eerste instantie alleen in het AMC en later ook in het Erasmus MC en VUmc uitgetest. De resultaten van de eerste 12 patiënten werden  tijdens het jaarlijkse congres van de American Society of Hematology gepresenteerd (ASH - een bijeenkomst waar meer dan 15.000 hematologen en onderzoekers aan deelnemen). Belangrijkste conclusies waren dat het middel goed verdragen wordt en tweemaal daags een dosering van in totaal 400mg effectief lijkt. Met deze dosis wordt goede remming van het target eiwit bereikt en werden duidelijke klinische effecten gezien. De studdie werd uitgebreid tot 35 patiënten en is daarna gesloten. Uiteraard zullen we hier regelmatig updates van de bevindingen publiceren.

ASH poster

 

Arnon Kater, hoofdonderzoeker