Nieuws

Wetenschapper in de spotlights

Een bij LYMMCARE betrokken wetenschapper vertelt meer over zijn of haar werk. Dit maal Armando van Bruggen over zijn onderzoek naar de redenen dat CAR T cel therapie niet goed werkt in CLL.

Armando van Bruggen

Armando begon met studeren in Groningen. In 2009 startte hij met Life Sciences and Technology aan de Rijksuniversiteit Groningen, een overkoepelende studie die vele thema’s binnen de biologie in het 1e studiejaar behandelt. Onder andere Biomedische Wetenschappen, Biomedische Technologie, en Farmacie vielen hieronder. Na een half jaar het overkoepelende programma te hebben gevolgd koos Armando voor Biomedische Wetenschappen. Tijdens deze Bachelor werd zijn interesse gewekt voor onder andere infectieziekten en de werking van het afweersysteem.


Na zijn Bachelor te hebben afgerond verhuisde hij naar Utrecht om de master Infection and Immunity (Biomedical Sciences) te volgen aan de Universiteit Utrecht. In deze 2 jaar durende master onderzocht hij op het lab van Frank van Kuppeveld hoe een virus vergelijkbaar met Polio (het Coxsackievirus) een cel infecteert (mSphere, 2016). Ook maakte hij kennis met het ontwikkelen van een “chimeric antigen receptor” (CAR), voor CAR T cel therapie in de strijd tegen borstkanker op het lab van Tom Schumacher.

 

CAR T-cellen

Deze therapie maakt gebruik van de patiënt zijn eigen afweercellen specifiek de T-cellen. Deze cellen hebben van nature de eigenschap om ongewenste cellen te doden, bijvoorbeeld een lichaamseigen cel die geïnfecteerd is door een virus. De T cellen van de patiënt worden afgenomen en op het lab uitgerust met een speciale receptor, de CAR. Deze CAR is zo ontworpen dat het de T cel mogelijk maakt een kankercel direct te herkennen en doden. Na de T-cellen, nu CAR T-cellen, deze eigenschap te hebben gegeven krijgt de patiënt deze weer terug en doen de CAR T-cellen hun werk.

 

Vooral zijn laatstgenoemde stage heeft bijgedragen aan zijn interesse om kanker te bestrijden door het eigen afweersysteem van de patiënt in te zetten tegen de kankercellen. Met name in leukemie is het gebruik van de CAR T cel therapie (nu nog in klinische studies) zeer effectief gebleken in de acute vorm van lymfatische leukemie (ALL). Helaas blijkt deze therapie in chronische leukemie (CLL) veel minder succesvol.

 

CAR T cel therapie in CLL

Het huidige project waar Armando aan werkt richt zich op de vraag waarom de CAR T cel therapie niet goed werkt in CLL. De verminderde functie van het afweersysteem ligt hieraan ten grondslag en meer specifiek de energiehuishouding van de T-cellen die verantwoordelijk zijn voor het herkennen en doden van de kankercellen. Het doel van Armando is om de energiehuishouding van deze cellen te herstellen zodat het de CAR T cel therapie in CLL ten goede komt en uiteindelijk de patiënt met deze therapie genezen kan worden.