Nieuws

LYMMCARE's Marcel Spaargaren ontvangt projectsubsidie van 720.000 euro

Het bestuur van Lymph&Co, onder voorzitterschap van Bernard van Oranje, heeft besloten het onderzoek "PROCURE (Provoking homelessness of the tumor cells as a strategy to curelymphoma)" gedurende 4 jaar volledig te financieren.

Omgevingsafhankelijkheid als Achilleshiel van lymfeklierkanker: ‘thuisloosheid’ als therapie

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst. Van links naar rechts:  Bernhard van Oranje - voorzitter Lymph&Co, Marcel Spaargaren - projectleider en Frank Eijken - voorzitter AMC Foundation

Dr. M (Marcel) Spaargaren - AMC

 

Lymfeklierkanker is een kwaadaardige ontsporing van afweercellen, meestal B-lymfocyten. Voor hun groei en overleving zijn lymfeklierkankercellen sterk afhankelijk van, of zelfs verslaafd aan, signalen uit hun micro-omgeving in de lymfeklieren of het beenmerg (hun ‘thuis’). Onze hypothese is dat we deze afhankelijkheid van signalen uit de micro-omgeving kunnen gebruiken als Achilleshiel van de kankercellen. Door de lymfklierkankercellen los te maken en uit hun vertrouwde omgeving te verdrijven (ze worden ‘thuisloos’) krijgen ze geen groei- en overlevings-signalen meer waardoor ze ten gronde gaan. Oftewel: het induceren van ‘thuisloosheid’ als therapie.

 

Het onderzoek richt zich op het identificeren van de signalen en moleculaire processen welke betrokken zijn bij de regulatie van het nestelen, hechten, vasthouden en uitgroeien van de lymfklierkankercellen in de lymfklieren en hoe deze signalen, m.b.v. reeds beschikbare of nog te ontwikkelen slimme remmers, kunnen worden geblokkeerd. Het doel is om nieuwe (combinatie-) therapieën te ontwikkelen tegen lymfklierkanker waardoor de behandeling en prognose voor patiënten met lymfklierkanker aanzienlijk zal verbeteren.

Verder lezen

Download de toelichting op het onderzoek van Dr. Marcel Spaargaren.

 

Of bekijk online de vermeldingen: